Karácsony

RexMas_2022_Nyitva

tovább az oldalra »

Egy kis történelem

Technológiai fejlődés

A következőkben bemutatjuk a J. Pröpster GmbH azon találmányait, melyek által jelentős technológiai fejlődés következett be, és amelyek forradalmasították a villámvédelmi részegységek felhasználását, gyártását. Ezt megelőzően a villámhárító-szerelésben a szerelvények óriási választékára volt szükség, hogy a különböző alkalmazásokhoz a helyes terméket meg lehessen találni. A Pröpster találmányoknak köszönhetően néhány többcélú alkatrész felhasználásával is kifogástalan rendszert lehet építeni, amely a végfelhasználó szemszögéből az alábbi pozitívumokat jelenti:

– Egyszerűsített szerelés és elszámolás

– Csökkentett szerelési idő

– Kis tőkelekötés és raktári készlet

 

Termékválaszték: a J.Pröpster cég által előállított termékek köre rendkívül széles, azonban a többfunkciós szerelvények iránti fejlesztői elkötelezettség okán a termékszerkezet jól áttekinthető, nem beszélhetünk a megfelelő alkatrészek kiválasztását akadályozó „ zavarba ejtő” termékválasztékról.

A főbb termékcsoportok meghatározása:

• külső villámvédelmi rendszerek alkatrészei

• földelési rendszerek részelemei

• túlfeszültség-védelmi berendezések

• szigetelt, részben szigetelt villámvédelmi rendszerek részegységei

 

A fejlesztés ütemét jól érzékelteti az a tény, hogy a kezdeti időszak 30 termékből álló vertikuma az elmúlt 30 évben közel 6.300 – ra bővült.

 

J. Pröpster GmbH által szabadalmaztatott termékek:

Multi kapocs-rendszer 1981

Az első mérföldkő a multifunkcionális egységek fejlesztésében, amely forradalmasította a villámvédelmi rendszerek szerelését. A mai napig ez a legsokoldalúbb, leggyakrabban alkalmazott termék a piacon. Jelentősége abban volt mérhető, hogy használatával a különböző vezetékkötések, elágazások, toldások egy termék használatával megoldhatókká váltak.

 

Vario kapocs-rendszer 1983

A technológia fejlődés hatására különböző biztonsági követelményeknek való megfelelés céljából egyre gyakrabban került felhasználásra különböző keresztmetszetű vezető, melyek helyes csatlakoztatása nem volt megoldott. E problémakör vezetett a Vario termékcsalád kifejlesztéséhez, mely a műszaki előírások figyelembevételével volt képes választ adni a problémára.

 

Niro vezetéktartó rendszer 1984

Az emberi munka értékének gyors és nagymérvű emelkedése tette szükségessé az addig bevált vezetéktartó rendszerek átgondolását. A munkaidő jelentős csökkentésének igényét egy olyan vezetéktartó család kifejlesztése tette lehetővé, amely az addigi csavaros vezetékrögzítési szokásokkal ellentétben egy teljesen új elképzelést valósított meg. Az új termék legalább olyan stabil vezetéktartást tett lehetővé, azonban a csavar használata helyett egy rugós szerkezet került alkalmazásra, amely mind műszaki, mind esztétikai vonatkozásban felülmúlta az addig alkalmazott megoldásokat.

 

Átlós-kereszt kapocs-rendszer 1984

A villámvédelmi rendszerek működésének előfeltétele a megfelelő módon és műszaki tartalommal kialakított földelési rendszer. Ezek együttes fejlődése tette szükségessé a földelési anyagok, hálózatok gyors és korrekt szerelésében alkalmazandó csatlakozó-kapcsok korszerűsítését. Ezzel a találmánnyal jelentős mértékben sikerült lerövidíteni a technológiai szerelési munkálatok idejét, mivel mindössze két csavar segítségével megfelelő megfogási tartomány áll rendelkezésre különböző alakú és keresztmetszetű vezetők összekötésére.

 

Kétfémes kapocs-rendszer 1983

Kiemelkedő fontosságú volt az a felismerés, hogy az építőiparban felhasznált anyagok körének nagymértékű bővülése új anyagszerkezetű termékeket igényelt a villámvédelemben is.

 

Túlfeszültség-védelmi berendezések 1998

Az iparág fejlődésében forradalminak számított annak a felismerése, hogy a közvetlen villámbecsapás másodlagos hatásaként, illetve más hálózati események hatásaként nagy értékű túlfeszültség indukálódhat, mely az épület erős-, illetve gyengeáramú hálózatán megjelenve jelentős károkat eredményez. Mivel a háztartási, illetve ipari létesítmények vizsgált káreseményeinek egyik legfőbb okozója a túlfeszültségek okozta kár volt, ezért szükségesnek bizonyult a hatásai elleni védelemről gondoskodni. E folyamatban járt élen a J.Pröpster vállalat, amikor a túlfeszültség-védelmi berendezések piacán megjelent az addigi legkisebb házban elhelyezet zárt, ívkifúvásmentes berendezéssel, mely rendkívüli levezető képességének köszönhetően igen kedvező fogadtatásban részesült.

A tudomány fejlődésének, illetve a fogyasztói igények változásának hatására került sor a túlfeszültség-védelmi berendezések teljes körének kialakítására. E fejlesztési folyamat végeredményeként piacra került a durva, közép, illetve finomvédelmi készülékek teljes vertikuma.

Szigetelt villámvédelmi megoldások 1994

A beruházási piac egyik szembetűnő sajátosságává vált, hogy a gépészeti, kommunikációs és egyéb berendezéseket a hasznos területek jobb kihasználása érdekében a tetőszerkezet fölé helyezték el. Ennek hatására ezek a berendezések fokozott veszélynek voltak kitéve egy közvetlen villámcsapás esetén. Ilyenkor villám hatalmas károkat okozhat egyrészt a mechanikai és termikus hatásai, másrészt a másodlagos hatások következtében a tápvezetékeken megjelenő túlfeszültségek miatt. Ennek a problémának a megoldása egy olyan szigetelt villámvédelmi felfogó-rendszer kiépítésével lehetséges, amelynek fejlesztése és rendszerszintű gyártása a J.Pröpster vállalat nevéhez fűződik.

Rex elektro

Regisztráljon hírlevelünkre!

Jelentkezzen, naprakész
infók első kézből!

felhasználó
jelszó

Elfelejtette jelszavát?

Ha Ön még nem felhasználónk, regisztráljon most! A tagság előnyeiről kérjük olvassa el tájékoztatónkat.