Cégtörténet

1979. A kezdet

Id. Johann Pröpster szakmai pályafutását a Neumarkt-i székhelyű Dehn&Söhne cégnél kezdte. Itt elsősorban a villámvédelmi részegységek, alkatrészek fejlesztési folyamatainak felelőseként számos újító megoldás szülőatyja. Elképzelései megvalósításának útját azonban egyre inkább egy saját fejlesztőcsapat felállításában látta. Ez a folyamat vezetett el odáig, hogy 1979-ben megalapította saját cégét, ahol az eddigi tapasztalatait felhasználva folytathatta úttörő munkáját. A vállalatalapító nevét felvevő J.Pröpster GmbH. egy Neumarkt tőszomszédságában fekvő kis faluban, Bergben kezdte meg működését. A 60 nm-es kovácsműhelyben villámvédelmi berendezések, illetve műtőhelyiségek megvilágítását szolgáló lámpatestek fejlesztését, gyártását végezték, valamint a tevékenység kiterjedt a komplett villámvédelmi rendszerek telepítésére is.

1981. Kézműiparból gyártóvá

A kivitelezésben szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján egyértelművé vált, hogy a villámvédelmi termékeket gyártó cégek kínálata már nem elégíti ki a piac igényeit. Pröpster úr a korábbi munkaadójával kötött kizárólagos szerződés felbontását követően piacra lépett saját fejlesztésű termékeivel, melyek már akkor komplex megoldást kínáltak a gyakorlati problémákra.

 

A fejlesztések meghatározó szempontjai az alábbiak voltak:

- szerelőbarát kialakítás

- multifunkcionalitás

- készletezés

- minőség

- optimális ár/teljesítményviszony

1983. Az áttelepülés

Az új fejlesztésű villámvédelmi berendezések magas fokú vevői elfogadottsága okán a bergi üzem méretei hamar szűkösnek bizonyultak. Az igények megfelelő szintű kielégítése érdekében új telephely létesítése vált az elsőrendű feladattá. Ekkor költözött át a cég a mai cégközpontnak helyet adó telephelyre. A költözés a Romstöck főpolgármesteri hivatal támogatásával jött létre, olyan bérleti konstrukcióban, amely lehetőséget biztosított a terület későbbi megvételére.

A termeléshez megfelelő viszonyok kialakítására volt szükség, melyet – tőke híján – a család önerőből valósított meg.

1987-1989. Az alkotás, építkezés évei

A mind fokozottabb üzleti aktivitásnak köszönhetően a vevőállomány folyamatosan bővült. Az addig bérelt gyártóegység saját tulajdonba vételével megkezdődött a több lépcsőben egészen a mai napig tartó telephely-fejlesztési folyamat. Először az adminisztratív és reprezentációs tevékenységeknek helyet adó fejépület került kialakításra, majd ezt követően került sor a gyártócsarnokok folyamatos bővítésére. Természetesen az újonnan kialakított csarnokokat felszerelték a legkorszerűbb gépekkel, melyek segítségével a gyártási tevékenység modernizációs folyamata is beindult. Mindez nagy hatással volt a forgalom növekedésére, hiszen az optimális gyártókapacitás kialakítása nagyfokú rugalmassághoz vezetett és a korszerű gyártási technológiák telepítésével lehetőség nyílt az ügyfelek igényeinek mind szélesebb körű kielégítésére.

A neumarkti telephely fejépületének építési munkálatai

 

Az adminisztrációnak helyet adó új épület

1992-1996. A keleti irányú terjeszkedés

A határok megnyitása a keleti tartományok előtt, kínálta a lehetőséget az expanzió területének meghatározásához. A volt NDK területek kitűnő lehetőséget kínáltak a gazdaságosabb, olcsóbb költségű gyártás megvalósításához, mindemellett fokozódó igény mutatkozott a korszerű villámvédelmi rendszerek iránt. E két hatás figyelembevételével a cégvezetés egyértelmű szándékaként újabb gyártóegység kialakítására került sor Frankenbergben.

A frankenbergi gyártóegység a felújítást megelőzően

A frankenbergi gyártóegység a felújítást megelőzően

A birtokba vett új gyártóüzem

A birtokba vett új gyártóüzem

2000. … és a jövő –Egy nemzetközi középvállalat víziója.

A német területeken véghezvitt beruházások révén a 2000. évre a J.Pröpster vállalat piaci jelenléte, annak területi lefedettsége kielégítőnek mutatkozott. A cég tevékenységének fókuszába az exporttevékenység került, a szűkülő hazai kereslet valamint a gazdasági recesszió jól érződő hatásainak köszönhetően. A cég erőforrásait a külpiacokon való megjelenésre koncentrálta, melynek eredményeként egy jól működő kereskedelmi hálózatot sikerült kialakítani az országhatárokon kívül is. Természetesen lényeges szempont volt a stratégiailag fontos célországok értékesítési hálózatba történő integrálása. E folyamat eredményeként az alábbi európai országok piacán jelent meg a J.Pröpster márka:

- Ausztria

- Belgium

- Dánia

- Észtország

- Görögország

- Hollandia

- Lengyelország

- Lettország

- Litvánia

- Magyarország

- Norvégia

- Olaszország

- Spanyolország

- Svájc

- Svédország

2004 – Napjaink – A fejlődés nem áll meg

Az innovatív fejlesztési elképzelések megvalósítása és az exportpiacok megnövekedett anyagigénye, valamint a feltételezhető jövőbeni kötelezettségeknek való megfelelés megkövetelte a további raktári és gyártókapacitás bővítését. Az újabb lépcsőben megvalósított korszerűsítés részterületei érintették mind a gyártás, mind a tanúsítás, mind az értékesítés területeit.

E fejlesztések révén a cég neumarkt-i telephelyén közel 26.000 m2-nyi terület áll rendelkezésre, a volt NDK területek igényeit közel 20.000 m2 szolgálja ki. Ezeken a telephelyeken kívül raktárbázist létesítettek Cottbus városában valamint Berlin vonzáskörzetében is.

Mint már az előzőekben említettem, a fejlesztések érintették a tanúsítás és a termékfejlesztés területeit is. A világon hatodikként valósult meg egy olyan vizsgáló laboratórium, melynek segítségével a legritkább környezeti hatások, villámjelenségek szimulációs folyamatai is előidézhetők. E vizsgáló központ segítségével a túlfeszültség-védelmi berendezések fejlesztési lehetőségei is megnövekedtek.

A hazai piac lefedettségét követően elkezdett agresszív expanziós tevékenység hatására a folyamatosan bővülő export forgalom mára a cég összforgalmának 25%-át adja. Az európai piacokon való megjelenést követően több afrikai, közel-keleti és ázsiai országban is megjelent a cég termékeivel, melyek az alábbiak:

- Dél Afrika

- Dubai

- Egyiptom

- Izrael

- Kína

- Szaud-Arábia

 

Ezen piacok közül kiemelkedő fontosságú Kína, aki a piacgazdaság kezdeti szakaszában rendkívüli potenciállal rendelkezik gazdasági téren.

Az exportpiacok felkutatásában, ott a megfelelő partnerek kiválasztásában elévülhetetlen érdemei vannak ifj. Johann Pröpsternek, aki édesapja mellett szerzett tapasztalatot a vevőorientált vállalatvezetésben. A cégbe 1988-ban belépő ifjú fokozatosan vált egyenrangú féllé a vállalatvezetésben. Mára elmondható, hogy a napi operatív vezetési feladatok legnagyobb hányadát ő végzi és modern üzleti szemléletének köszönhetően megnyugtató módon folyik a cég utódlásának folyamata.

A nyugodt átmenet tényét támasztja alá az a tény is, hogy a fiatalos, lendületes cégvezetés egy nagyon fiatal csapattal néz a kihívások elé. A Pröpster team-ről elmondható, hogy létszáma megközelíti a száz főt és átlagéletkora nem haladja meg a 33 évet.

 

Rex elektro

Regisztráljon hírlevelünkre!

Jelentkezzen, naprakész
infók első kézből!

felhasználó
jelszó

Elfelejtette jelszavát?

Ha Ön még nem felhasználónk, regisztráljon most! A tagság előnyeiről kérjük olvassa el tájékoztatónkat.